Kunststof lassen

Bij de term lassen, denkt men niet snel aan het lassen van kunststof. Zaken zoals metaal en ijzer komen eerder in je op. Toch komt kunststof lassen op zeer grote schaal voor. Dit is een methode om kunststoffen met elkaar te verbinden. Kunststoffen die vaak voorkomen, zoals PVC, PP en PE worden zo met elkaar verbonden. Kunstoffen worden met elkaar verbonden, met name door twee meest gebruikte methodes: het verlijmen van kunststof of het kunststof lassen. Het verlijmen zegt het eigenlijk al. Twee componenten worden onder hoge druk tegen elkaar aan gedrukt tot de lijm is opgedroogd. Hierna is een nieuw, solide stuk kunststof ontstaan. Verlijmen gebeurd vaak wanneer kunststof lassen niet mogelijk is. Kunststof lassen is tot op heden de beste methode om kunststoffen met elkaar te verbinden. De verbindingsnaad is erg stevig en zo goed als onbreekbaar. Het kunststof lassen is een speciale techniek, waarbij twee losse componenten worden verhit tot ze smelten. Hierna worden beide onderdelen onder hoge druk tegen elkaar aangeduwd. Vervolgens koelt het geheel af en is er een onbreekbare verbindig ontstaan.   

De verschillende methodes van lassen

De meest pure vorm van deze methode is draadlassen. De te verbinden kunststoffen en een lasdraad worden tegelijkertijd door een speciale lasföhn verwarmd en met elkaar versmolten. De Engelsen noemen deze methode de zogenaamde 'freehand' las methode. Het geeft hiermee aan dat de lasser veel ruimte heeft om te bewegen. De verbinding is dan ook meteen vloeistofdicht. Een andere methode is ultrasoon lassen. Via deze methode worden beide kunststof platen met elkaar verbonden door middel van geluidstrillingen. Deze vervinding is stevig maar heeft geen vloeistofdichte afwerking.  De methode stomplassen, wordt gebruikt om twee kunststof delen met elkaar te verbinden, door middel van verhitting, maar zonder lasdraad. Als er volgens de voorschriften van deze methode wordt gelast, is de naadsterkte van de lasverbinding tot wel 90% van het orginele materiaal haalbaar. Dit maakt de verbinding zeer sterk en betrouwbaar.  Bij de methode moflassen, worden de uiteinden van de te verbinden stukken kunstof volledig schoongemaakt, vetvrij en gekalibreerd. Het proces gaat dan verder bij de moflasmachine. Hier worden de twee stukken kunststof en de moflasfitting met elkaar verbonden door de hoge temperatuur en de druk.   

Voordelen

Het grote voordeel van deze methodes is dat de verbinding zeer sterk, nagenoeg onbreekbaar en betrouwbaar is. In de meeste gevallen, op de ultrasone variant na, zijn de verbindingen ook waterdicht. Ook zijn nasladen na versmelting goed weg te werken indien het betreffende product hierom vraagt. Kunststof lassen wordt meestal gebruikt bij het aanleggen van chemicaliëninstallaties. Ook bij chemie opslag of waterleidingen is dit een veel gebruikte methode. De Jongh Pipesystems kunt u raadplegen voor verschillende services.

Delen